Balansplatta
En balansplatta kan hjälpa dig att stärka dina fotleder och de muskler i bland annat magen och ryggen som ger oss en bra hållning och en naturlig balans i kroppen. Den kan även förebygga vrickningar och andra relaterade skador..
Se utbud hos Svenkst Kosttillskott
Säljs i samarbete med:
Fördelar med balansmatta:
1. Koordinationen
Atleter av olika slag kan dra fördel av att träna koordination på en balansplatta. För att hålla balansen och göra olika övningar på plattan, krävs det att i princip alla kroppens delar samspelar med varandra – annars ramlar du av.
Att göra övningar på en balansplatta är framförallt bra för de atleter som användare hela kroppen i sin sport, till exempel tennis. Hockeyspelare, slalomåkare och fotbollsspelare är andra exempel på sportutövare som kan ha nytta av att göra övningar på en balansplatta.
2. Reaktionerna
När du står på en balansplatta behöver du reagera snabbt ifall du håller på att ramla. Det här kan hjälpa dig att förbättra reaktionstiden och din förmåga att reagera på rätt sätt överlag. Du måste agera snabbt – men du kan inte heller ”överreagera”, genom att till exempel förflytta kroppen för mycket åt ena hållet. Med balansövningar förbättrar du dina färdigheter att just reagera snabbt och på rätt sätt.
3. Hållningen
Som nämnt i inledningen stärker en balansplatta de muskler som gör att kroppen får en fin och naturligt bra hållning. De här musklerna kallas för core och består främst av magmusklerna samt de små muskler som sitter längs ryggraden. Att träna sin hållning på en balansplatta kan till exempel passa bra för dem som arbetar på kontor. Finns en platta närvarande är det enkelt att ställa sig upp och ägna några minuter åt balansövningar med jämna mellanrum. Se fler bra övningar med balansplatta.
Förebyggande av skador med balansmatta
Det finns en del studier som visar att balansplattor är bra för att förebygga vissa skador hos sportutövare. Framförallt handlar det om stukningar och vrickningar i foten. Det här tros bero på att balansövningarna stärker vristen, så att det föreligger en mindre risk för stukning i vardagslivet eller vid sportutövning.